Gids

Recruitment marketing in de zorg: 7 tips

HR- en recruitmentprofessionals in de zorg hebben te maken met unieke uitdagingen bij het werven van gekwalificeerd personeel. Met de toenemende vraag naar zorgprofessionals is het essentieel om vacatures effectief te marketen om de juiste kandidaten aan te trekken. Hoe kun je als HR- en recruitmentprofessional op een effectieve manier vacatures in zorg en welzijn marketen? In dit artikel bespreken we enkele tips hoe je onder andere social media en gerichte advertenties kunt benutten om personeel in de zorg te vinden. Daarnaast gaan we ook in op sourcing: waar kunnen bedrijven geschikt talent vinden om in de zorg te werken?

 

Wat is recruitment marketing?

 

Recruitment marketing richt zich op het vinden en verleiden van potentiële kandidaten. In plaats van te wachten tot ze reageren op een vacature, ga je actief op zoek naar geschikte profielen. Dit doe je bijvoorbeeld via social media, zoekmachines en vacaturesites. Ook kun je podcasts, influencers en advertenties inzetten. Zo bereik je kandidaten op alle plekken waar ze online actief zijn.  

Binnen recruitment marketing is belangrijk om je organisatie positief te profileren. Benadruk unique selling points als bedrijfscultuur, opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Zo trek je talent aan dat goed bij jouw organisatie past. Ook maatwerk is essentieel, want de ene doelgroep bereik je via TikTok, de ander via LinkedIn. 

Recruitment marketing helpt organisaties om de juiste match te vinden met kandidaten, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Een proactieve en innovatieve wervingsstrategie is cruciaal om als werkgever op te vallen. 

Recruitment marketing in de zorg

In de zorgsector neemt de noodzaak voor effectieve recruitment marketing toe door de schaarste aan geschoold personeel en de toenemende concurrentie. Zorgprofessionals kunnen kiezen uit veel verschillende werkgevers en hierdoor wordt het lastiger om openstaande vacatures vervuld te krijgen. Zorgorganisaties moeten zich daarom onderscheiden als aantrekkelijke werkgever.

Daarnaast verandert ook de arbeidsmarkt. Solliciteren is niet langer een eenrichtingsverkeer. Kandidaten zoeken steeds vaker naar banen die aansluiten bij hun persoonlijke waarden, wensen en talenten. Ze willen zich thuis voelen bij een organisatie. Zorginstellingen moeten inspelen op deze ontwikkeling door bijvoorbeeld in te zetten op employer branding.

Met een doordachte recruitment marketingstrategie kunnen de uitdagingen in de zorgsector effectief worden aangepakt. Hier volgen enkele tips en innovatieve manieren om je recruitmentstrategie te optimaliseren en succesvol zorgpersoneel aan te trekken.

zorg

1. Benutten van sociale media

 

Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het recruitmentproces. Het is een krachtige tool om vacatures te verspreiden en potentiële kandidaten te bereiken. Hier zijn enkele strategieën om sociale media effectief in te zetten bij het werven binnen de zorg:

Maak gebruik van LinkedIn: Dit platform is specifiek gericht op professionele netwerken en is een uitstekende plek om gekwalificeerde zorgprofessionals te vinden. Plaats vacatures op LinkedIn en deel relevante inhoud om betrokkenheid te stimuleren. LinkedIn is ook ideaal om passief te werven via je netwerk. Volg groepen, deel relevante content en reageer op posts. Zo kom je bij je doelgroep onder de aandacht. Plaats ook je vacatures op LinkedIn en benader geschikte kandidaten rechtstreeks. 

Facebook-groepen en pagina's: Sluit je aan bij relevante Facebook-groepen en maak een bedrijfspagina waar je vacatures kunt delen. Gebruik ook betaalde advertenties om een groter bereik te realiseren.

Instagram en Twitter: Hoewel Instagram en Twitter minder zakelijk gericht zijn, kunnen ze nog steeds worden gebruikt om vacatures te delen en zichtbaarheid te vergroten. Gebruik hashtags die relevant zijn om de juiste doelgroep te bereiken.

TikTok: Ook TikTok zit vol met mogelijkheden om op een creatieve manier personeel te werven in de gezondheidszorg. Ziekenhuizen zoals het Erasmus MC zijn bijvoorbeeld actief op TikTok en delen informatieve video’s over hoe het is om te werken in het ziekenhuis.

2. Vacaturebanken

Vacaturebanken blijven een belangrijke bron voor het vinden van potentiële kandidaten. Maar met het grote aanbod van vacaturebanken en job boards kan het best lastig zijn om te kiezen waar je jouw zorgvacatures plaatst. Houd rekening met de volgende punten bij het kiezen van vacaturesites:

13

Kies specialistische vacaturebanken

Er zijn vele vacaturebanken die specifiek gericht zijn op de zorg. Kies er een (of meerdere) die populair zijn bij zorgprofessionals. Hierdoor vergroot je de kans om relevante kandidaten aan te trekken. Denk aan Medisch Contact, Medische Banenbank, Zorgvacatures.nl, Nationale Vacaturebank en Intermediair Zorg. Hier kun je vacatures plaatsen die rechtstreeks onder de aandacht komen van je doelgroep.

11

Denk lokaal

Ook kun je werven via regionale vacatureplatforms zoals Indebuurt. Zo trek je personeel aan in jouw regio.

10

Optimaliseer vacatureteksten

Zorg voor duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten. Vermeld de vereiste kwalificaties, arbeidsvoorwaarden en andere relevante informatie. Een goed geschreven en gestructureerde vacaturetekst kan het aantal sollicitaties vergroten. Kies daarnaast ook de juiste keywords zodat je vacature goed gevonden wordt. Als het schrijven van een vacaturetekst je veel tijd en moeite kost, maak dan bijvoorbeeld gebruik van templates voor vacatureteksten binnen Recruitee. Of schrijf de vacatureteksten met behulp van onze AI-schrijftool.

3. Gerichte advertenties

3. Gerichte advertenties

Gerichte advertenties kunnen een effectieve manier zijn om de juiste kandidaten te bereiken. Maak gebruik van de volgende strategieën om gerichte advertenties in te zetten:

  • Google Ads: Maak gebruik van Google Ads om je vacatures bovenaan de zoekresultaten te laten verschijnen wanneer potentiële kandidaten relevante zoekwoorden gebruiken. Dit vergroot de zichtbaarheid van jouw vacatures en trekt meer geïnteresseerde kandidaten aan.
  • Facebook en Instagram Ads: Maak gebruik van de demografische en interessegerichte targetingopties op Facebook en Instagram om jouw advertenties alleen te laten zien aan relevante doelgroepen binnen de gezondheidszorg. Dit verhoogt de kans op sollicitaties van de juiste kandidaten.
  • Zorg bij het maken van je advertenties dat je rekening houdt met de wensen en interesses van je doelgroep. Iemand die net is afgestudeerd is waarschijnlijk meer geïnteresseerd in een sfeerimpressie of de carrièremogelijkheden binnen jouw organisatie, terwijl een ervaren arts misschien op zoek is naar een zorginstelling waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën.
  • Wanneer sollicitanten op je advertentie klikken, zorg er dan voor dat ze worden doorgestuurd naar een sterke carrièrepagina of werken-bij site. Deze pagina moet niet alleen informatief en gebruiksvriendelijk zijn, maar ook een goed beeld geven van de cultuur en waarden van je organisatie. Belangrijke elementen zoals duidelijke vacatureomschrijvingen, testimonials van werknemers, en informatie over carrièremogelijkheden en voordelen kunnen potentiële kandidaten aanspreken en overtuigen om te solliciteren. Zorg ervoor dat de pagina boeiend en aantrekkelijk is, en dat het sollicitatieproces zo eenvoudig en gestroomlijnd mogelijk is.
💡 Tip van Tellent
💡 Tip van Tellent

Recruitee CareersHub

Nog geen werken-bij site? Of kan jullie huidige site wel wat verbetering gebruiken? Met de CareersHub van Recruitee bouw je binnen no-time een carrièresite voor jouw zorginstelling.

4. Sourcing in de zorg

Hoe ontdek je als zorginstelling waar je gekwalificeerd personeel kunt vinden in de zee van online en offline mogelijkheden? Het vinden en werven van gekwalificeerd personeel vergt een innovatieve en proactieve aanpak. Hier volgen enkele manieren waarop je potentiële kandidaten in de zorg kunt ontmoeten:

Campus recruitment

Campus recruitment

Neem contact op met opleidingsinstituten en universiteiten om stageprogramma's of samenwerkingsverbanden op te zetten. Zo kun je direct in contact komen met pas afgestudeerde zorgprofessionals.

Netwerken met zorgprofessionals

Netwerken met zorgprofessionals

Bouw een netwerk op met zorgprofessionals en maak gebruik van hun connecties. Organiseer evenementen of bijeenkomsten om in contact te komen met potentiële kandidaten.

Maak gebruik van recruitmentbureaus

Maak gebruik van recruitmentbureaus

Schakel recruitmentbureaus in die gespecialiseerd zijn in zorg en welzijn. Deze bureaus hebben vaak een breed netwerk en kunnen helpen bij het vinden van gekwalificeerde kandidaten.

5. Zet in op employer branding

Bij het uitrollen van een effectieve recruitment marketingstrategie in de zorg is het belangrijk om te laten zien waar potentiële kandidaten komen te werken. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt ook dat 75% van de kandidaten rekening houdt met het imago van een bedrijf voordat ze solliciteren. Maar hoe bouw je zo’n sterk employer brand op?

Begin met je kernwaarden. Wat maakt jouw organisatie uniek? Waar sta je voor? Communiceer dit naar bestaande en potentiële medewerkers. Zorg dat je missie en visie consistent zijn in alles wat je doet, online en offline. Heb je online nog stappen te zetten, en wil je bijvoorbeeld jouw werken-bij site verbeteren? Overweeg dan de CareersHub van Recruitee. De CareersHub is jouw one-stop shop voor het bouwen van je werken-bij site, het neerzetten van je employer brand en het aantrekken van kandidaten. En je hebt hier geen enkele codeer- en ontwikkelingservaring voor nodig.

Ook storytelling is essentieel voor het opbouwen van een sterk employer brand. Deel bijvoorbeeld inspirerende verhalen of video’s over je medewerkers. Wat drijft hen om bij jouw zorginstelling te werken? Wat zijn hun doorgroeimogelijkheden bij jouw organisatie? Dit trekt nieuw talent aan dat zoekt naar persoonlijke ontwikkeling en betekenisvol werk.

Maak gebruik van foto's en video's om een inkijkje te geven in jouw organisatie en de werkcultuur. Authentiek materiaal werkt beter dan stockfoto’s. Overweeg daarom een professionele fotograaf in te huren voor authentieke beelden van de werkvloer en collega's. Dit laat zien dat je trots bent op je medewerkers en geeft kandidaten een realistische preview.

Meet en evalueer continu het imago van jouw organisatie of merk. Vraag medewerkers en sollicitanten naar hun ervaringen. Zo kun je het employer brand steeds verder aanscherpen en het optimale talent aantrekken.
 
Benieuwd naar hoe anderen het doen? Bekijk hier, hier en hier voorbeelden uit de zorg!

6. Breid je marketingmix uit

Om de beste kandidaten aan te trekken moet je als werkgever creatief zijn in je wervingsstrategie. Blijf niet hangen in de gebaande recruitmentkanalen, maar omarm ook nieuwe platforms.

Zo kun je via podcasts en TikTok een jongere doelgroep bereiken. Op deze kanalen is de concurrentie nog beperkt, dus je kunt echt opvallen met tutorials en authentic storytelling. Bovendien spreek je zo nieuw talent aan dat nog niet actief zoekt, maar wel enthousiast gemaakt kan worden. 

Naast het bereiken van een bredere doelgroep, levert een omni-channel aanpak vaak ook meer reacties op. Sollicitanten waarderen een moderne en creatieve werkgever die inspeelt op de laatste trends. Blijf dus niet hangen in het traditionele circuit, maar verras met content op de kanalen waar jouw toekomstige medewerkers zich begeven. Zo val je op in de strijd om talent.

7. Wees creatief!

Naast de standaard wervingskanalen zijn er tal van creatieve manieren om potentiële kandidaten enthousiast te maken voor een baan in de zorg. Wees innovatief om op te vallen tussen de concurrentie. Enkele onconventionele mogelijkheden om zorgtalent te verleiden:

  • Organiseer een 'snuffelstage' waarbij kandidaten een dagje meelopen om de sfeer te proeven. 

  • Probeer speeddaten: laat kandidaten in korte gesprekjes met diverse collega's kennismaken. 

  • Of maak bijvoorbeeld gebruik van ‘zorg influencers’ en zet je eigen medewerkers in als ambassadeurs. Wie kan er beter vertellen hoe het is om bij jouw organisatie te werken dan je eigen mensen? Laat bijvoorbeeld verpleegkundigen die al jaren bij je werken in video's en blogs of in een podcast hun ervaringen delen. Ze kunnen op een authentieke manier laten zien wat hun motivatie is om in de zorg te werken en hoe een werkdag eruit ziet. Maak het aantrekkelijk om bij jullie te solliciteren!


Kortom, recruitment in de zorg vraagt om een strategische en creatieve aanpak. Maak optimaal gebruik van social media, vacaturebanken en gerichte advertenties om je recruitment marketingstrategie te maximaliseren. Ga ook offline op zoek naar talent, bijvoorbeeld via netwerkbijeenkomsten en banenmarkten. Belangrijk is om continu te experimenteren en innoveren. Volg nieuwe trends om de juiste mix te vinden van online en offline kanalen. Meet en evalueer regelmatig wat het beste werkt. Zo kun je als HR- of recruitmentprofessional topkandidaten blijven aantrekken, ondanks het tekort aan zorgpersoneel. 

https://2688240.fs1.hubspotusercontent-na1.net/hubfs/2688240/Tellent_Theme_V2/Images/Group%201000001687.jpg

Recruitee by Tellent: voor recruiters in de zorg

Als recruiter in de zorg begrijpen we jouw uitdagingen: tijdrovende recruitmenttaken, de druk om snel de juiste kandidaten te vinden en op te vallen in een competitieve markt. Daarom stroomlijnt Recruitee by Tellent jouw recruitmentproces met gebruiksvriendelijke automatiseringen, sjablonen en gecentraliseerde processen, waardoor je meer tijd overhoudt voor wat echt telt. Profiteer van onze Talentenpools en AI-schrijftool om efficiënt topkandidaten aan te trekken. Met CareersHub verbeter je bovendien je employer branding, zodat jouw organisatie echt opvalt.

Recruitee by Tellent

Slimmer werven. Efficiënter werken.